Grundet lovgivningen kan vi ikke holde grise som vi gerne vil og derfor bor der pt. ikke nogen grise på Løvegården. Herunder kan du læse mere om hvad vi tidligere har haft at tanker omkring grisene
På Løvegården bor forskellige grise ude året rundt. De har mulighed for at søge ly og læ i grisehytter, som vi flytter rundt inde i indhegningen.
Vi har grisene for at kunne få dem slagtet og sælge kødet til vores kunder. Vi hygger og nusser om grisene så vi er sikre på at de får et godt liv i den tid de bor hos os på Løvegården.
Du kan købe en halv eller en hel gris for 90 kr/kg krogvægt.
Hvor meget grisen vejer, afhænger i høj grad af hvilken race du vælger. Den sortbrogede er den hvor du får mest gris ud af en halv gris, og det er samtidig den race af vores grise med mindst fedt. Vi kan lave grise på mellem 50 og 90 kg pr hele gris.
Selvom der er en del fedt på vores uldgrise og blandingsgrise, er det slet ikke på samme måde som det fedt der er på meget af det svinekød du finder i køledisken hos din lokale dagligvarebutik.
Strukturen på kødet og fedtlaget er meget mere fast, og vi er fuldt ud overbevist om at det er tilfældet grundet den store mulighed for motion som grisene har.
Smagen af kødet afhænger også af hvilken race der vælges hvor uldgrisene og blandingsgrisene har en mere kraftig smag, er de sortbrogede grise smagsmæssigt mere i retning af traditionelt grisekød.
Kødet fra alle vores grise er dog noget mere mørk i farven end det du normalt finder i køledisken.
Grisespegepølse
Hos Løvegården får vi lavet grisespegepølser af både uldgrise og sortbrogede grise. Spegepølserne vejer ca 700 gram og de koster 145 kr for en uldgris/mangalitza spegepølse og 130 kr for en spegepølse af de sortbrogede grise. Vi sælger også spegepølserne i halve til 80 kr for uldgris / mangalitza og 75 kr for spegepølserne af de sortbrogede grise.
Vores spegepølser er glutenfri.
Fodringen
Vi fodrer dagligt vores grise med bl.a. byg, rug og kartofler.
Grisene spiser også af det grønne der vokser hvor de går, og de finder smådyr i jorden.
Herudover spiser grisene halm og lidt wrap.
Og så bliver de forkælet med rester fra vores produktion af mikrogrønt.
Indhegningen
Vi har lavet vores indhegning så vi ofte kan flytte vores grise til et nyt område.
Der hvor hytterne står, kan vi åbne op til 4 forskellige områder, så vi kan give vores grise adgang til frisk grønt 4 gange før vi skal flytte hytten.
Når hytterne lige er flyttet til et nyt område, har grisene adgang til det grønne område omkring hytten + et af de 4 ekstra områder.
De får lov til at gå her i ca 2 uger.
Herefter åbnes op til ekstraområde 2 og der lukkes til ekstraområde 1, og her har de mulighed for at gå ca 1 uge.
På samme måde åbnes/lukkes til de sidste ekstraområder, og efter ca 5 uger, flyttes grisehytterne til et nyt område, hvor det hele startes forfra.
Blandingsgrise (uldgris / kune kune gris)
De første grise der flyttede ind på Løvegården var smågrise med en kune kune mor og en uldgris far. Så halvt-halvt.
Kune kune grise graver ikke, så vi var spændte på om vi fik gravet marken op eller ej. De første 3 uger skete der ikke rigtigt noget gravearbejde, men herefter fandt grisene ud af at de kunne grave, og siden har de været ret hurtige til at grave nye stykker op.
Vi har avlet videre på disse grise med en orne der er 100% uldgris, og har derfor nu unger der er 75% uldgris og 25% kune kune gris.
Selvom der er en del hår/uld på grisene, er det lykkedes slagteren at fjerne dem og lave både flæskesteg med svær og flæskesvær.
Uldgrise
Vi har nogen renracede uldgrise, hvor vi købte 2 søer med unger. Nogen af ungerne fik vi solgt videre som smågrise, mens resten er ved at blive store. Vi forventer at de er klar til slagt lidt før jul 2022.
I løbet af sommeren 2022 forventer vi at få 2 nye kuld uldgrise.
Sortbrogede grise
De sortbrogede grise købte vi ind som smågrise med henblik på at have gående indtil de var klar til slagt. Altså ikke noget med søer, orner og pattegrise.
De sortbrogede grise har ikke så meget hår og ikke så meget fedt, så de er ikke lige så gode til at gå ude året rundt.
Vi overvejer at gå over til kun at have sortbrogede grise fremover, da det er blevet for besværligt at have sohold på friland, og vi kan undgå dette ved at indkøbe sortbrogede smågrise som vi sørger for, får et godt liv udendørs med masser af plads til leg, nus og motion.
Smågrise til salg
Vi sælger også ud af levende smågrise. Eller det gør vi i hvert fald i 2022. Herefter vil der være lukket for salg af smågrise.